Zo teel je aardbeien in eigen tuin

Het zomerkoningje het lekkerste zomerfruit.

Welk ras aardbeien is het lekkerst.

De lekkerste aardbeien zijn de aardbeien die vroeger ook gegeten werden. Door veredeling is de houdbaarheid een heel stuk langer geworden, maar heeft de smaak flink ingeleverd. Belangrijk voor wederverkopers en veredelaars/ telers van aardbeien is :

  1. Hoe ziet de aardbei er uit? Het liefst dik en mooi.
  2. Hoe lang is de houdbaarheid? Liefst zo lang mogelijk en nog langer.
  3. Welk ras geeft de meeste plukopbrengst. Meer gewicht is meer omzet.
  4. Welk ras heeft een open gewas en is daardoor minder gevoelig voor schimmels. Minder misoogst.
  5. Welk ras is goed te besturen door teeldmaatregelen (vervoegen, latere opbrengst)
  6. Smaak. Maar die andere 5 punten zijn belangrijker is het niet voor de wederverkoper dan wel door de teler. Hierdoor zijn de aardbeien niet meer zo lekker als ze vroeger waren. Vaak waren dat ook aardbeien waar veel jam van werd gemaakt. Toen nog zonder veel toevoegingen. Deze aardbeirassen waren ook veel smaakvoller en werden direct gegeten.

De lekkerste aardbeien rassen.

Op onze pagina vind u de lekkerste rassen aardbeien die er zijn en die het echt verdienen om zomerkoninkje genoemd te worden. Korona en Senga Sengana dit zijn echte fabrieksrassen met heel  veel smaak. Heel lekker zoet en ze geven aardbeien eind Mei begin Juni.Tevens geven deze in het begin lekker dikke aardbeien. Deze rassen kan u max 2jaar laten staan maar in het 2de jaar geven ze veel meer aardbeien maar dan wel veel minder dik. U kan van deze rassen ca 2 a 3 weken aardbeien plukken. Dit is de normale tijd voor verse aardbeien. Echte aardbeien zijn er altijd net voor de zomer. De aardbei is van naturen een voorjaarsbloeier. Deze geven bloem direct na de winter. Om deze te vervroegen moeten deze in een kas geplant worden. Om de teeld te verlaten worden de planten in de winter gerooid en worden 5 a 6 weken voor de oogst geplant. Latere rassen en voegere rassen zijn er niet. Wel bestaan de rassen die de gehele zomer tot zelfs laat in de herfst bloeien en dus aardbeien geven deze rassen noemt men doordragers. Op dit ogenblik verkopen wij hiervan de Ostara. Deze geven de gehele zomer aardbeien de vruchten zijn langwerpig en spits van vorm. Doordragers kunnen ook in warmere landen staan en kunnen daar vrucht geven zonder de winterkou. Wij verkopen  op onze site allemaal losse planten. Zie onderstaande  foto. 

Losse aardbeiplanten van aspergeplantje.nl

Plantafstand en bemesting

De afstand in de rij voor aardbeien is ca 30cm in de rij.  De rijen staan ca 50 cm uit elkaar. U kan als u meer planten poot ook 2 rijen op 40 cm uit elkaar zetten en het volgende plukpad is dan 60 cm vervolgens weer 2 rijen met een onderlinge rijafstand van 40 cm.  Voor bemesting hebben wij een speciaalmeststof Bio kleinfruit meststof met lavameel. 1 kg is voldoende om een stuk van 10 M2 te bemesten of 40 gram per plant. De aardbeien gedijen het beste in de volle grond. 

Stro

Als de aardbeien gaan bloeien stooi dan de grond af met stro. Hierdoor liggen de vruchten niet op de grond en drogen ze sneller op. Gebruik geen schaafsel, hooi, plastic, potgrond  hiervoor.  Deze zorgen er voor dat u aardbeien sneller zullen gaan rotten. Dit zal ook gebeuren als de aardbeien op de grond liggen.  Succes met de opkweek van uw aardbeien.

 

© 2013 - 2024 Aspergeplantjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel