Zo teel je asperges info

Op deze pagina leest u over hoe je te werk gaat bij het planten van asperges en wat de aandachtspunten zijn. Met tien stap-voor-stap foto’s. Vanzelfsprekend kunt u op dezelfde manier te werk gaan als u planten gekocht hebt.


Standplaats
De keuze van de grond is vooral bij witte asperges heel belangrijk. Witte asperges verkiezen een lichte, goed doorlatende grond met liefst een hoog humusgehalte en een lage grondwaterstand tijdens de winter. Hoe je het ook draait of keert, asperges zijn nogal kieskeurig wat de standplaats betreft.
Groene asperges daarentegen zijn minder veeleisend. Doordat zij ondergronds geen witte stengels moeten vormen, is het ook niet nodig om ruggen te maken. Ze mogen minder diep geplant worden en ruggen zijn niet nodig.  Op zwaardere grondsoorten teel je dan ook beter groene asperges.

Kies ook een stukje grond met zo weinig mogelijk schaduw, dit bevordert de opwarming van de grond en vervroegt de oogst. De stevige stengels van het aspergeloof kunnen tijdens de zomer dienst doen als windscherm. Het is ook logisch dat ze niet midden in de groentetuin zullen staan, maar eerder ergens aan de kant.  Kijk dan ook uit welke zijde van de tuin je ze plaatst, want het hoge loof zorgt voor heel wat schaduw. Asperges vragen ruimte, zowel in de diepte (wortels), de hoogte (loof), als in de breedte (rijafstand).
Zorg er ook voor dat je de asperges niet op een schaduwrijke plaats zet. Wit of groen, asperges zijn zonnekloppers, trouwens de voorjaarsgroei wordt bevordert door een snel opwarmende grond.

Grondvoorbereiding
Beschikt u over grond die van nature niet  diep bewortelbaar is of die harde, moeilijk doorwortelbare lagen vertoont, dan kunt u het jaar vooraf aan de planting best uw voorbereidingen treffen.
De levensduur van de aanplanting zal immers afhangen van de bewortelingsdiepte. We moeten streven naar een bewortelbare laag van 80 cm.

Indien dit niet zo is, dan is, diepspitten, het jaar voor het planten, tot op 60-75 cm  aangewezen vooraleer een aspergeaanplanting te doen. Diepspitten betekent dat je spit met een brede en diepe voor, en dat je in deze voor de grond nog eens losmaakt met een spitvork.
Dit gebeurt natuurlijk onder droge omstandigheden.

Organische bemesting bij de aanleg van een aspergeteelt is aangewezen. Gebruik hiervoor stalmest of compost.  Doe dit op het moment van de diepe grondbewerking. Gebruik zeker 10 liter compost of stalmest per m². Na het diepspitten kan je nog een groenbemester telen. Zo is het uitgekozen stukje grond optimaal voorbereid op de planting van asperges het volgende voorjaar.Bemest voor het planten eens flink met kalk, asperge is een kalkminnende plant.

Foto: ook vlak voor het planten kan nog compost in de voor ingewerkt worden. Het is immers de enige kans om organische materiaal in de grond te werken.

Planten
Asperges worden geplant in maart tot uiterlijk half mei, liefst vooraleer de planten uitlopen. Wacht in die periode de ideale (lees droge) omstandigheden af. Het voordeel van gekochte planten is dat u de aankoop en het uitplanten vrij lang kunt uitstellen. De planten worden bij de plantenkweker immers bewaard in de koelcel en zijn nog niet aan de groei. Bij zelf gezaaide planten zijn de eerste dagen van april de uiterste plantperiode, daarna zijn de planten al volop in de groei.


Maken van de planvoren
Planten gebeurt  in zelf gemaakte voren. De diepte van de veuren is zodanig dat de kop van de plant nog 20-25 cm onder het maaiveld zit. De breedte van de voor is zo’n 40 cm.Men kan wel zeggen van 2 spaden breed en ca 1 spade diep. De bodem van de voor wordt nog eens los gemaakt met de spitvork. Ondertussen wordt er compost ingewerkt. Daarna wordt de bodem van de voor mooi plat gemaakt. De afstand tussen twee rijen asperges bedraagt minstens 150 cm, 170 cm is ideaal.

Plantafstand en plantwijze
Er wordt om de 20 a 25  cm een plant gezet. De wortels worden gelijkmatig open gespreid, op een klein grondheuveltje en de groeipunten staan in de lengterichting van de bedden. Zoniet groeien de aspergestengels later naast de bedden.

Dan worden de wortels tot en met de koppen van de plant met een laagje grond tussen de 5 en 10 cm afgedekt. Eerst gebeurt dit voorzichtig, met de hand. 

Enkel onkruidvrij houden valt het eerste jaar nog te doen. Terwijl we dat doen worden de plantveuren gedurende de zomer geleidelijk opgevuld. zodat op het einde van het seizoen de voor helemaal opgvuld is. Enkele stokken duiden aan waar de planten zich bevinden. Als er iets niet duidelijk is mag u mij rustig bellen op 0611410181


Dit mooi geschreven stuk vond ik op deze pagina: http://www.plantaardig.com/

© 2013 - 2023 Aspergeplantjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel